četvrtak, 7. veljače 2013.

Svadbeni običaji kroz istoriju...



Jeste li znali da se simbolika većine svadbenih običaja temelji na prelasku mlade žene u novu porodicu i njenom ulasku u reproduktivnu životnu fazu?
Vjerovalo se da su u tom razdoblju i mlada i njezin odabranik podložni uticaju zlih sila pa su u svadbenim običajima prisutne i magijske radnje koje su služile kao zaštita od tih uticaja.
U prijašnjim vremenima je bilo neizostavno da se mlada na propisan način isprosi. Tu zadaću su u većini slučajeva imali očevi ili braća mladoženja koji bi dolazili u kuću djevojke te s njom i njezinim roditeljima dogovorili svadbu.
 


Gotovo svi znaju da je bijela vjenčanica simbol nevinosti i čistoće, no jeste li znali da i veo igra važnu ulogu, ali uz uvjet da je bijele boje? Naime, on štiti od zlih sila. Prema pričama naših starih, ako mlada pogleda mladoženju kroz zaručnički prsten kad svatovi dođu po nju, on će je zauvijek voljeti.

Pucanje iz vatrenog oružja služi tjeranju nečistih sila i zlih duhova od novog porodičnog gnijezda. Također, da stvari ne bi pošle po zlu, kaže se da mladoženja ne smije vidjeti vjenčanicu prije sudbonosnog dana.

Ponegdje, prije samog odlaska na vjenčanje, mlada prima pred svatovima, koji joj nazdravljaju, blagoslov od roditelja. Zatim ona nazdravlja i pije piće iz staklene čaše te baca istu; ako se razbije pri padu na zemlju, kaže se da će prvo dijete biti muško, a ako ostane čitava, najprije će se roditi curica.

Nakon same ceremonije, običaj je da mlada ili mladoženja lagano nagazi supružnika - onaj koji to prije učini, taj će voditi glavnu riječ u kući. U nekim krajevima je običaj da se na mladence baca rižu koja je simbol plodnosti - da novi brak bude blagoslovljen sa što više djece.
 


U dosta je krajeva prisutan običaj da gosti s mladenkine strane daju darove za kućanstvo, dok mladoženjini daruju novac. Nakon toga slijedi skidanje podvezice - mladoženja skida mladoj podvezicu (po mogućnosti crvenu - za sreću) te je baca neoženjenim momcima. Tko je ulovi, sljedeći se ženi.
Nakon što se svi isplešu, na scenu stupa mladoženja i vodi mladenku na njihov prvi bračni ples. U jedan čas oni pobjegnu, mlada baca buket. Djevojka koja ulovi buket je, prema narodnom običaju, sljedeća na redu za udaju. 


Također postoji i mnogo običaja vezanih za prvi dolazak mlade u novu kuću. Većini je vjerojatno poznat običaj da mladoženja prenosi svoju mladu suprugu preko praga - to se radi za sreću i protiv uroka.  



Neobično zar ne...



Vaš eWedding
  

Nema komentara:

Objavi komentar